YÖK Tasarısında hükümetin önünde üç seçenek var

Haber Giriş : 10 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, YÖK yasa tasarısını ya geri çekecek, ya imam-hatiple ilgili maddeyi çıkaracak ya da tasarıyı aynen Meclis'ten geçirecek

YÖK yasa tasarısıyla ilgili geri sayım sürerken, AKP'nin önünde üç seçenek bulunuyor: Tasarıyı aynen genel kuruldan geçirmek ya da geri çekmek. Üçüncü ve son seçenek ise imam-hatiplerin önüne açacak olan düzenlemenin tasarıdan çıkarılması. Kulislerde, AKP'nin üçüncü seçeneğe sıcak baktığı belirtiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, YÖK tasarıyla ilgili eleştirileri bugün önce Bakanlar Kurulu'nda tartışmaya açacak. Erdoğan, akşam da AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında tasarıya son şeklini verdirecek. AKP yönetimi geçen cuma gerçekleştirdiği MYK toplantısında üç seçenek şöyle değerlendirildi:

Tasarının çekilmesi uzak ihtimal: AB'den müzakere tarihi bekleyen Türkiye'de, 'Asker istedi, tasarıyı geri çektiler, ülkeyi siviller mi askerler mi yönetiyor' suçlamasıyla karşılaşmak istemeyen AKP'liler, bu seçeneğin hayata geçirilmesi halinde, askerlerin açıklamalarının ve sonraki gelişmelerin AB ilerleme raporuna da yansıyacağı görüşünü taşıyor.

Aynen yasalaşsın: Hükümet açısından en riskli seçenek. Eğer tasarı aynen TBMM'den geçirilirse, bundan sonra atılacak her adımda askerlerle

'kavgalı bir görüntü'nün ortaya çıkma olasılığı yüksek. Ayrıca toplumda ortaya çıkacak olan gerilimin ekonomik göstergelere yansıması ve dengelerin bozulması kaygısı var. Ancak AKP yönetiminde, 'Tasarıyı aynen geçirelim, nasıl olsa Çankaya Köşkü bunu veto ederek Meclis'e gönderecek. 2B orman arazileri yasasında olduğu gibi YÖK Yasası'nı da rafa kaldırırız' görüşünde olanlar da var.

Katsayı düzenlemesi çıkarılsın: AKP yönetiminin en sıcak baktığı seçenek, imam-hatiplilerın önünü açacak olan katsayıyla ilgili maddenin tasarıdan çıkarılması. Böylece muhalefetin de tasarıya itiraz etmeyeceği görüşünün ağır bastığı AKP kulislerinde, "Katsayıyla ilgili bölüm çıkarılabilir. Bunun dışında katsayıda oynama yapılabilir" deniliyor. Eğer hükümet bu yönde bir adım atarsa, AKP imam-hatiplerle ilgili düşüncesinden geri adım atmış olacak. Ancak, kamuoyunun 'YÖK değişmeli' düşüncelerini de bir anlamda gerçekleştirmiş olacak. YÖK, kuruluşndan beri ilk kez bu kadar kapsamlı bir değişikliğe uğramış olacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber